Het preventief systeem van Don Bosco is een warme humanistisch christelijke gedachte. Het favoriete spreekwoord van Giovanni Don Bosco was: Geef mij de mensen en hou de rest. Het draait dus allemaal om de mensen. De rest is niet zo relevant. Je moet mensen accepteren in wie ze zijn. En daarvoor moet je ze willen zien.

Het preventief systeem biedt mensen wereldwijd inspiratie en je vindt het dan ook overal ter wereld: Op veel plekken in Europa, in Afrika, Azië en op Haïti. Maar ook in streng-islamitische landen. In Nederland zijn Don Bosco -werken in Amsterdam, Rijswijk, Arnhem, Deventer, Assel, Utrecht en in Apeldoorn.

Centraal in het preventief systeem staat het begrip aanwezigheid: tussen de mensen zijn. Dag in dag uit. Werken aan oplossingen voor problemen en werken aan de toekomst. Je moet het contact aangaan en een relatie opbouwen. Daarvoor bestaat geen kant-en-klare handleiding. Want elke jongere en elke situatie is uniek. Je moet voortdurend improviseren. Oprechte interesse tonen, aandacht en nabijheid geven.

Voor meer informatie: klik hier.

Over Don Bosco